Намештај

Резултат слика за furniture sketch

Намештај је настао као употребна форма која није имала никакве уметничке претензије и служи за потребе живота и његов стил је састављан на основу потреба и начина живота. Форма намештаја се мења са променом светла и сенке, резаном или бојеном декорацијом, наглашавањем прелома, правилним растављањем делова, пропорционисањем целина и правилним односима глатких, украшених, изломљених или затворених делова.

Под намештајем се подразумевају предмети који се налазе у просторијама за становање (кући) и служе да би укућани боље живели и радили. Шири појам за намештај подразумева предмете и у другим радним просторијама: канцеларије, разне радне просторије, локали, унутрашњост разних објеката или унутрашњост превозних средстава и друго… Комади намештаја могу имати различиту сврху: за спавање, за седење, за рад, за забаву, за украс

У историји намештаја могу се разликовати поједине епохе, почев од оријенталних култура египатске уметности, доба класичне антике, грчке и римске уметности, средњи век, ренесанса, барок, рококо, па се до модерног доба, када намештај постаје неодвојиви део живота у стану и кући, што може да се сагледа у следећој презентацији.

На следећим примерима могу се видети како је намештај доживео своју трансформацију, односно како намештајем може да се уштеди на простору.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s