Осветљење

Резултат слика за bulbОсветљење је један од најбитнијих фактора уређења простора. Уз одговарајуће светло стамбени простор постаје сигурнији и угоднији. Осветљење може направити стимулативну атмосферу за забаву или мирну и опуштену релаксацију. Лоше осветљење у кући може да проузрокује главобоље, фрустрацију, нервозу, депресију и сл. Добро осветљење значи да се стамбени простор може мењати, односно да се једним покретом може нпр. амбијент претворити у романтичну атмосферу. Добро осветљење омогућава несметано кретање и рад у дому.
Природно осветљење је најбољи начин да се осветли стамбени простор. Квалитет тог светла варира од стране света на коју је стамбени простор или његови делови окренут.

Стан окренут према северу може дати грубу и хладну перспективу, али предност је што није изложен директном сунчевом светлу. Уметници бирају атеље окренуте северу, јер се таквим светлом добијају „праве“ боје и квалитетно светло.

У стану окренутом на исток ујутру се појављује сунчева светлост и издужене сенке, али касније неће бити сунца. У том случају користи се вештачко осветљење да би се контролисао одсјај и повећало доступно природно светло, којег има мало у становима окренутим на исток и север.

Ако је стан окренут на југ, добијамо топло светло цео дан (мада и то зависи од годишњих доба и доба дана). Поподневно сунце понекад може бити изузетно јако и надражујуће. Просторије окренуте југу су намењене за кухињу, дневну собу и просторије у којима се проводи дан.

Стан окренут западу доноси јаку и заслепљујућу сунчеву светлост (и то у најтоплијем делу дана) који прави одсјаје. У касном поподневу, добијају се дуге сенке и нежно осветљење.

Вештачко осветљење
Уређење вештачког осветљења мора бити пажљиво планирано. Светло не треба да буде ни прејако ни преслабо.

Да би се нашло добро решење вештачког осветљења у стану, пројектант мора бити свестан неких одлика осветљења и како оно утиче на људе и на око као орган вида. Неке од тих одлика могу се видети у следећој презентацији.

Један од бољих примера Led расвете

У купатилу се користи мало јаче осветљење, а расвета се поставља тако да не рефлектује сенке. У купатилу је потребно јаче осветљење због одржавања личне хигијене, шминкања и др.

Осветљење у кухињи углавном је једно централно светло, које није практично. Савремена расвета пружа могућност расвете изнад судопере, са ормарића итд.

Ако на зиду постоји нека ефектна слика или уметничка фотографија, расвета може дати врло добар акценат на то.

Одлично решење за трпезарију су свеће, лампе или свилени, декоративни фењери. Овакво осветљење пружа смирујући и интиман амбијент за време оброка и чини трпезарију естетски атрактивном.

Расвета у спаваћим собама треба да ствара опуштајућу или романтичну атмосферу. Ноћне лампе са обе стране кревета су естетски лепо решење. Лустери делују топло и пријатно у спаваћој соби, као и расвета са зидова.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s