Куће нулте енергије

Кућа нулте енергије (енг. zero-energy house) је објекат с нултом нето енергетском потрошњом и нултом нето емисијом угљен диоксида годишње. С обзиром да су обновљиви извори енергије примењени на објекту углавном сезонски, у пракси кућа нулте енергије периодично енергију добија из енергетске мреже, а периодично производи енергију коју шаље директно у енергетску мрежу; иако постоје врсте кућа нулте енергије које су у потпуности одвојене од мреже. Енергија се унутар комплекса производи уз помоћ различитих система за искоришћавање обновљивих извора енергије који не загађују околину те кућа нулте енергије има врло ниску емисију CО2у атмосферу.

Постоји више различитих дефиниција куће нулте енергије:

Нулта нето потрошња енергије унутар комплекса (net zero site energy use) – количина енергије произведена унутар комплекса користећи обновљиве изворе енергије једнака је количини енергије која је потрошена унутар комплекса. Овом дефиницијом се дефинише кућа нулте потрошње у САД-у .

Нулта нето потрошња изворне енергије (net zero source energy use) – кућа производи исту количину енергије коју и потроши, а уз то мора произвести и енергију која се троши приликом транспорта енергије до куће. С обзиром да овај тип у калкулацију узима и губитке приликом преноса електричне енергије, ова врста куће нулте енергије мора генерисати више електричне енергије од куће са нултом нето потрошњом енергије унутар комплекса.

Нулта нето енергетска емисија (net zero energy emissions) – изван САД-а и Канаде, кућа нулте енергије дефинише се као кућа са нултом нето енергетском емисијом, а то је познато још и као кућа без угљеног отиска или кућа без емисија. Под овом дефиницијом подразумева се балансирање емисије угљен диоксида која је генерисана употребом фосилних горива унутар или изван комплекса са количином енергије која је унутар комплекса произведена користећи обновљиве изворе енергије. Остале дефиниције не укључују само емисије угљен диоксида у фази коришћења куће, већ се додају и емисије настале приликом конструисања и изградње куће. Постоје још и дебате око тога требају ли се у калкулацију узети и емисије настале због преноса енергије према кући и из куће натраг у мрежу.

Нулта нето цена енергије (net zero cost) – У овом типу куће цена куповне енергије је балансирана са ценом енергије која се продаје мрежи, а генерисана је унутар комплекса. Овакав статус зависи од тога како дистрибутер енергије награђује генерисање енергије унутар комплекса (исплата, компензација, или нешто друго).

Нулта потрошња енергије ван комплекса (net off-site zero energy use) – Према овој дефиницији кућа би се могла сматрати кућом нулте енергије и у случају кад је 100% енергије коју купује генерисано помоћу обновљивих извора енергије, чак и ако су ти извори енергије ван комплекса.

Одвојена од мреже (off-the-grid) – Куће нулте енергије које су одвојене од мреже, тј. нису прикључене ни на један извор енергије који није унутар комплекса. Такве куће захтевају дистрибуирану производњу енергије из обновљивих извора и припадајуће капацитете за акумулацију те енергије (за случај кад сунце не сија, ветар не дува и слично).

Advertisements

One thought on “Куће нулте енергије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s